Persoanele cu dizabilităţi În joc: aceleaşi drepturi pentru toţi


Cetăţeni cu drepturi depline, persoanele cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi, inclusiv dreptul la demnitate, tratament egal, independenţă şi participarea deplină în societate. Strategia pe termen lung a Uniunii Europene (UE) pentru integrarea activă a persoanelor cu dizabilităţi are ca obiectiv principal de a permite acestora să beneficieze de aceste drepturi. Planul de acţiune în favoarea persoanelor cu dizabilităţi este punctul central al acestei strategii europene cu privire la dizabilitate (2004-2010). Pînă în 2010 Comisia Europeană speră să constate îmbunătăţiri în domeniul perspectivelor de angajare, accesibilitate şi independenţă pentru persoanele cu dizabilităţi. Acestea sunt asociate cu procesele de luare a deciziilor pe baza următorului principiu european: ”nimic despre persoanele cu dizabilităţi fără persoanele cu dizabilităţi”.

Ca parte a unei abordări prin inserarea dizabilităţii din perspectiva drepturilor omului, UE pledează pentru o politică de integrare activă a persoanelor cu dizabilităţi şi încurajează participarea lor deplină în societate. Dizabilitatea este o problemă de drepturi, şi nu o problemă lăsată la discreţia diferitor state. Mai mult decît atît, această abordare se află chiar în centrul Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Comunitatea Europeană fiind parte semnatară a acesteia.

Angajarea şi păstrarea locului de muncă

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă aproximativ a şasea parte din întreaga populaţie aptă de muncă din UE. Cu toate acestea, în comparaţie, rata de angajare a acestora este foarte scăzută: rata şomajului a persoanelor cu dizabilităţi este aproape dublă faţă de celelalte persoane. Totuşi, cu un pic de ajutor, milioane de europeni cu dizabilităţi se pot încadra sau re-încadra pe piaţa muncii.

Cu Strategia de la Lisabona pentru creşterea locurilor de muncă, UE urmăreşte să îmbunătăţească rata scăzută de angajare a persoanelor cu dizabilităţi în Europa. Statele membre stabilesc propriile lor politici de angajare inspirîndu-se de liniile directoare ale Strategiei Europene pentru angajare (SEE). În fiecare an, acestea prezintă Comisiei Europene un raport cu privire la iniţiativele luate la nivel naţional în ceea ce priveşte încadrarea în cîmpul muncii, inclusiv cele destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Politicile UE privind protecţia şi incluziunea socială ajuta statele membre să elaboreze politicile lor în domeniile serviciilor de sănătate, integrare socială şi servicii sociale, astfel îmbunătăţind oportunităţilor de angajare şi păstrare a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Educaţia pentru toţi

Prin accesul egal la servicii de calitate în domeniul educaţiei şi formării pe tot parcursul vieţii, persoanele cu dizabilităţi au posibilitatea de a participa pe deplin în societate şi de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

Comisia Europeană încurajează, de asemenea, integrarea copiilor cu dizabilităţi în sistemul de învăţămînt tradiţional. Ea a lansat mai multe iniţiative în favoarea educaţiei persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv crearea Agenţiei Europene pentru Dezvoltarea Educaţiei pentru elevii cu nevoi speciale şi înfiinţarea unui grup de lucru dedicat dizabilităţii şi formării pe tot parcursul vieţii. Diferite programe comunitare, cum ar fi programul pentru educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii, vizează să integreze educaţia şi formarea persoanelor cu dizabilităţi în sistemul tradiţional.

A trăi independent

Strategia UE în domeniul dizabilităţii urmăreşte să permită persoanelor cu dizabilităţi să dispună de aceleaşi alegeri personale şi acelaşi grad de control asupra vieţii lor ca toate persoanele. Serviciile de îngrijire şi asistenţă, prin urmare, ar trebui să fie mai bine adaptate la nevoile lor specifice. Comisia Europeană încurajează aceste servicii sociale şi de asistenţă abordabile, accesibile şi de calitate care  consolidează măsurile de protecţie socială şi integrare.

Uniunea Europeană sprijină, de asemenea dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi. În acest context, Comisia Europeană finanţează studii privind prestarea de servicii sociale locale deoarece persoanele cu dizabilităţi au nevoie de a se integra în comunitate în siguranţă, libertate şi autonomie.

Lasă un comentariu