Centrul Republican de transplant de măduvă osoasă


În cadrul proiectului european „Speranţă pentru copiii Moldovei” se preconizează crearea primului Centru din republică de transplant de măduvă osoasă
pe lîngă Institutul Oncologic, a comunicat marţi la prezentarea proiectului la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova coordonatorul lui, Luminiţa Drumea.

„La prima etapă va fi creat un centru educaţional şi asigurată o pregătire profesională pentru studii postuniversitare a cadrelor pedagogice şi medicale pe lîngă Institutul Oncologic din Chişinău. Sprijinul financiar proiectului îi este oferit de agenţia austriacă pentru cooperare şi dezvoltare, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO)”, – a povestit ea.

„Scopul proiectului constă în crearea unui sistem educaţional specializat pentru copiii, care sînt spitalizaţi la Institutul Oncologic. Pentru aceasta vor fi pregătiţi  22 de medici-specialişti, 5 medici, 16 asistente medicale, un laborant şi 10 cadre pedagogice. Ei vor face cursuri de perfecţionare în străinătate”, – a menţionat Drumea.

Proiectul este direcţionat spre uşurarea procesului de reintegrare a copiilor la şcoli şi alte instituţii educaţionale, precum şi pregătirea tineretului pentru viaţa în societate după tratamentul de la spital.

„Pe parcursul a doi ani în cadrul Institutului Oncologic vor fi create două camere multifuncţionale pentru copii. Aici de asemenea vor fi situate camerele pentru joacă, cabinetul psihologului şi biroul profesorilor. Proiectul este într-adevăr mare. El va fi realizat în două etape”, – a subliniat Drumea.

Proiectul „Speranţă pentru copiii Moldovei” va fi realizat de organizaţia neguvernamentală austriacă „Hope 87” în colaborare cu Comisia Naţională a RM pentru UNESCO, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

http://www.newsmoldova.md/

Lasă un comentariu